Hagetips direkte i din e-post

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få nyheter, inspirasjon til hagen og mye mer rett i e-posten din!

Registrere deg her!

Spørsmål og svar

 • Hvordan unngår man spredning av sykdommer? +

  Kontroller regelmessig plantene og rens bort angrepne deler (selv om du ikke vet hvilken sykdom det dreier seg om). Ta bort alle døde deler av trær, busker og roser. Ta om mulig bort alt som er angrepet, på frukttrær og roser. Brenn dødt tre om du har mulighet til det. Desinfiser beskjæringsverktøy regelmessig. Unngå monokultur, dvs. å dyrke vekster av samme art, eller variant, på store områder. Desto mer man veksler og blander arter, desto vanskeligere er det for en parasitt å få feste.

 • Bladene på mine busker er gule. Hva er det som er galt? +

  Det finnes mange mulige årsaker til dette problemet, om det i det hele tatt er et problem. Glem ikke at mange prydvekster dyrkes akkurat for sitt gylne eller brokete bladverk. Om du er sikker på at det er et problem, så er nitrogenmangel trolig årsaken. Løsningen er da å gjødsel med en universalgjødsel. Mangel på sporemner kan også lede til at bladene gulner, men behandling med en universalgjødsel løser også dette problemet.

  Planter som trives i sur (ericaceous) kan gulne om det finnes kalk i jorden. Dette kan avhjelpes ved å bruke en surjordsgjødsel som Animix rhododendrongjødsel eller Natria rhododendrongjødsel. Gulnede blad kan også være tegn på parasittangrep eller sykdom. Undersøk nøye for å oppdage om det er tilfellet. Det er verdt anstrengelsen.

 • Hva er det viktigste jeg skal tenke på når det gjelder stell av plen? +

  Å klippe lite og ofte, gjødsle regelmessig og aldri la gresset bli mer enn 2,5 cm høyt, gjør underverker for plenens helse og utseende. Klipp ikke plenen for kort, da det vil forårsake problemer i framtiden, men forsøk å klippe den regelmessig. Dette får gresset til å trives og bli tykkere, noe som reduserer risikoen for at mose og ugress skal invadere den. Det hjelper også mot uttørking om sommeren.

 • Hva er grunnen til at det vokser mose i plenen? +

  Mose vokser i plener med næringsfattig jord, som ligger i skygge eller lider av dårlig drenasje og derfor er for fuktig. Å klippe plenen svært kort under slike omstendigheter forverrer problemet ettersom gresset da ikke kan kjempe mot mosen.

 • Hvorfor er det alltid så mye mose i min plen? Og hva kan jeg gjøre med det? +

  En plen med mye mose er tegn på dårlig drenering og/eller næringsfattig jord. Vannet renner ikke bort i tung jord og/eller når jorden er blitt for kompakt av at man har gått og lekt/spilt mye på plenen. Det kveler gresset og hindrer røttene å vokse og gir en utmerket grobunn for mose. Å lufte jorden om våren og høsten kan hjelpe.

  Tilførsel av gjødsel og mosefjerner samt ugressbekjempelse med Plenrens hjelper også plenen til å bli sunn og vakker. Trim Plenrens virker både mot ugress som løvetann og groblad, samt mose i plen.