De fleste har jordfrie røtter som er pakket inn i fuktig sagspon og lagt i plastposer. Når du bestiller i en postordrekatalog, sendes de i samme type forpakning.

For å gi dine roser en god start, følg denne metoden i 7 steg:

  1. Legg røttene i bløt i en bøtte med vann i minst en natt. Om du ikke har mulighet til å plante rosene umiddelbart, så hold pakningen rundt røttene fuktig til de skal plantes ut. Om det kommer til å drøye i flere uker, plant de provisorisk i en beholder. Og hold jorden fuktig.

  2. Velg en solrik plass. Roser trenger minst 6 timer direkte sollys om dagen for å trives. Om de får mindre, blir de mindre motstandsdyktige og får færre blomster.

  3. Sjekk jordens pH-verdi. Grav en bredt og dypt hull, slik at røttene får god plass. Test pH-verdien slik at den er innenfor det som roser trives i (5.5-7. 0). Få hjelp av f.eks. en planteskole med å teste jorden din og hvordan du eventuelt kan justere pH-verdien.

  4. Kontroller at det er god drenering. Fyll gropen med vann, la det renne ned og fyll den igjen. Om den ikke har tørket helt innen 24 timer, så har du antakelig problem med dreneringen. Det enkleste er å plante et annet sted, plante i beholdere er i opphøyde bed.

  5. Plant på riktig måte. Bland jorden du har gravd opp med like mye organisk materiale, f.eks. kompost eller barkflis. Legg litt av blandingen i bunnen av gropen, slik at det dannes en kon-formet haug. Se nøye på roseplanten. Fjern skadede eller døde røtter. Bre ut røttene over haugen og sjekk gropens dybde. Podestedet skal stå minst 10 cm under jorden.

  6. Fyll igjen gropen med jord og lag en vanningskanal rundt planten. Vann rikelig. Om plantens nivå trenger å justeres, så kan du forsiktig dra planten opp til rett nivå.

  7. Så snart planten begynner å få blad, gir du den gjødsel. Beskytt mot skadedyr og sykdommer med bekjempelsesmiddel for roser. Følg nøye bruksanvisningen på etiketten.